Keddi vitamintúra 4. rész: B2-vitamin (riboflavin)

Sziasztok!

 

Ma folytatjuk a Keddi vitamintúra rovatunkat, amelyben a B2-vitaminról (riboflavin) lesz szó.

 

 

Felfedezése

A riboflavint 1879-ben fedezték fel, de az 1930-as években jöttek rá arra, milyen jelentős vitaminról is van szó. Először a tejsavóból izolálták, színe (zöldessárga) miatt pedig flavinnak nevezeték el. 1935-ben Richard Kuhn állította először elő laboratóriumi körülmények között, aki ezért 1938-ban kémiai Nobel-díjat is kapott. A díj átvételét az akkori vezetés megtiltotta, ezért azt csak a II. világháború után kaphatta meg. A riboflavin végleges nevét egy svájci tudós (Paul Karrer) előtti tisztelgés alakította ki.  A vele kapcsolatos kísérletek a mai napig folytatódnak, kihangsúlyozva ezzel ennek a vitaminnak a fontosságát.

 

Miben oldódik?

Vízben.

 

Miben találhatjuk?

Tej, joghurt, sajt, élesztő, leveles zöldségek, marhahús, hal, gomba, avokádó, máj, tojás, vese, hüvelyesek,

 

Mire való?

Az egyik legfontosabb vitaminunk, amely hatással van az

– anyagcsere folyamatokra,

– pajzsmirigy hormon termelésére,

– vas beépítésére,

– zsír- és szénhidrátlebontásra,

– látásra, szem zavartalan működésére,

– növekedésre,

– méreganyagok távozására a szervezetből,

– haj, köröm, bőr egészségére (rosacea, pattanások),

– műtét utáni szövetek helyreállítására,

– migrénes rohamok erejére és gyakoriságára,

– az agyműködésre,

– idegrendszeri eredetű betegségek enyhítésére (epilepszia, scleorsis multiplex, Alzheimer-kór, szorongás)

Mit okoz a hiánya?

Mivel ez az egyik legelterjedtebb vitaminunk, ezért szinte egyáltalán nem fordul elő hiánybetegségként.

Kialakulása esetleg sportolók, fokozott fizikai munkát végzők, kismamák, vegetáriánusok körében fordulhat elő. Tünetei elsőként a bőrön jelentkeznek és könnyen felismerhetők: berepedezett szájszél, bőrhámlás az orr és a szemöldök környékén, nyálkahártya károsodás, töredezett haj és körmök. Ezeken kívül a szem fényérzékenysége is jellemző rá.

 

Mit okoz a túladagolása?

Vízoldható vitamin lévén szinte lehetetlen túladagolni, ha mégis sikerülne, akkor zsibbadást, végtagfájdalmat, viszketést és fényérzékenységet okozhat.

 

Összegzés

Mint látható, a B2-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk, szinte az összes folyamatban, ami a szervezetünkben lejátszódik, részt vesz.

Mivel vízben oldódik, ezért hamar kiürül a szervezetünkből. Ügyeljünk hát oda folyamatos pótlására!

Naponta valamilyen tejtermék vagy zöld színű zöldség elfogyasztásával minimálisra csökkenthetjük az esélyét a hiány kialakulásának.

 

 

Jövő héten a B3-vitaminról olvashattok részletesen.

 

Ha még nem tetted, lájkolj bennünket a Facebookon is:

https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg

Ne feledd, mostantól a Pinteresten is megtalálsz bennünket:

http://www.pinterest.com/fubenfabanegesz/

Twitterezel? Keress minket ott is:

https://twitter.com/fubenfabanegesz

Elindult a honlap is, ahol új témákkal foglalkozunk:

http://fubenfabanegeszseg.hu/

Szép napot mindenkinek!

Üdv:

Csicsi

 

Tovább a blogra »