Heti világkonyha: Ghormeh Sabzi (Perzsia)

Sziasztok!

 

Ma útjára indítok egy új rovatot, ami a Heti világkonyha nevet kapta és minden szerdán jelentkezem vele. Nagyon sokan vagyunk, akik szeretnénk megpróbálni otthon egy-egy külföldi specialitást, de fogalmunk nincs, hogyan kezdjünk hozzá. Sem az alapanyagokat nem ismerjük, sem az elkészítés módját.

 

Mostanában olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy sokat beszélgetek külföldiekkel, ezért igazi, autentikus forrásból jutok receptekhez. Gondoltam, ezt a tudást átadom nektek is, hogy ti is próbálkozzatok bátran ezekkel a finomságokkal.

 

Az első receptem egy tradicionális perzsa fogás, a ghormeh sabzi. Zöld pörköltnek is nevezik, hiszen az elkészítés során rengeteg zöld növényt használunk fel, szemben a mi pirospaprikás változatunkkal. Mivel itthon nem lehet hozzájutni olyan alapanyagokhoz, ami az ősi ghormeh sabzi nélkülözhetetlen kelléke, ezért egy modernebb, könnyebben elkészíthető receptet osztok meg veletek.

 

Az étel elkészítése viszonylag sok időt vesz igénybe, a hús párolódása miatt, ezért sietőknek nem ajánlom 😀

 

Ghormeh Sabzi

 

    Hozzávalók:

(6 személyre)

40 dkg marhahús

1 fej vöröshagyma

1 csokor újhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

1 csokor metélőhagyma

1 lime

1 doboz vesebab

olaj

sárfányos szeklice

kurkuma



bors

köretnek rizs

1. A marhahúst kis kockákra vágtam, félretettem.

2. Az újhagymát karikákra, a petrezselyemzöldet és a metélőhagymát apróra vágtam, egy serpenyőben olajon párolni kezdtem.

3. A vöröshagymát apróra kockáztam és egy serpenyőben üvegesre pároltam. Hozzáadtam a marhahúst, a megpárolódott zöldségeket, a dobozos vesebabot (levével együtt).

4. Rácsavartam egy lime levét, sáfrányos szeklicével, kurkumával, sóval és borssal ízesítettem.

5. Adtam még hozzá egy kis vizet, hogy ellepje az egészet.

6. Lassú tűzön addig főztem, míg a hús meg nem puhult. Ez bizony nem kevés idő, hiszen a marhahús nem puhul könnyen. Az időközben elpárolgott vizet utánapótoltam.

7. Közben elkészítettem a köretet. Ők hagyományosan rizzsel fogyasztják, így én is ezt választottam. Kevés olajon megpirítottam a rizst, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem.

Jó étvágyat hozzá!

Ha még nem tetted, lájkolj bennünket a Facebookon is:

https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg

Ne feledd, mostantól a Pinteresten is megtalálsz bennünket:

http://www.pinterest.com/fubenfabanegesz/

Twitterezel? Keress minket ott is:

https://twitter.com/fubenfabanegesz

Elindult a honlap is, ahol új témákkal foglalkozunk:

http://fubenfabanegeszseg.hu/

Szép napot mindenkinek!

Üdv:

Csicsi

Tovább a blogra »