Gyermekláncfű – az igazi tavaszi vitaminbomba

Sziasztok!

Ha eddig úgy gondoltátok, hogy a gyermekláncfű csak arra való, hogy koszorút fonjunk belőle egy kellemes tavaszi estén lágyan andalogva a természetben, vagy pedig arra, hogy a kis ejtőernyősöket belefújjuk a másik hajába, hát akkor ki kell ábrándítsalak benneteket.

Ezek mellett a remek dolgok mellett még az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk is.

Ilyenkor tavasszal, vitaminra kiéhezve, a szervezetünknek a legjobb megoldás a pitypang.

 

 

Elnevezései: gyermekláncfű, pitypang, barátfű, békasaláta, kutyatej, kikirics, eszterláncfű.

Általános gyógyhatásai:

– erősíti a májműködést,

– elősegíti az emésztést,

– csökkenti az endrometriosis tüneteit,

– vizelethajtó hatású.

Előfordulási helyei:

Tavasszal szinte bárhol találkozhatunk vele. Könnyen megismerhetjük telt sárga virágzatát, hiszen az elsők között hirdeti, hogy megérkezett a tavasz.

Készítettem egy infografikát, amiből megtudhatjátok, hogy melyik részét mire tudjuk felhasználni:

Gyökér

A gyökerében található inulin elősegíti a cukrok lassabb felszívódását, ezért cukorbetegeknek különösen javasolt.

Az alaposan megmosott gyökérből levágunk egy kb. 1 evőkanálnyi darabot, megpucoljuk, feldaraboljuk, majd leforrázzuk 1,5-2 dl vízzel. 10 perc áztatás után fogyaszthatjuk.

Szár

A szárában nagyon sok energetizáló, vitalizáló anyagot találhatunk.

A virágzattal együtt szedjük le, mossuk meg, majd távolítsuk el a virágfejeket. A szárakat önmagában elrágcsálva hamarosan tele leszünk energiával. Ahhoz, hogy szervezetünket feltöltsük vitaminokkal, legalább 2-3 héten keresztül napi 4-5 szárat rágcsáljunk el.

Levél

Frissen szedett leveleit csempésszük bele a család friss salátájába. Észre sem fogják venni, hogy ott van, de a pozitív hatásait le sem tagadhatják majd.

Készítsünk lehetőleg friss, primőr zöldségekből salátát: retek, újhagyma, répa, saláták. Ne felejtsük el meglocsolni egy kis olíva olajjal vagy más, telítetlen zsírsavat tartalmazó olajjal az egészet, hiszen a zsírban oldható vitaminok felszívódásához elengedhetetlenek.

Virágzat

A virágából készíthetünk mézet és pálinkát is.

Méz

150 g gyermekláncfű virág

1 citrom

500 g barna cukor

1 l víz

A virágot megmossuk, majd a vízben feltesszük főni. Ha felforrt, akkor átszűrjük egy gézlapon. Ezután beletesszük a karikákra vágott citromot és a barna cukrot. Összeforraljuk őket, majd üvegbe töltjük.

Pálinka

30 gyermekláncfű virág

citromfű

1 liter pálinka

A leszedett virágokat összekeverjük a citromfűvel, majd egy nagy üvegben felöntjük a pálinkával. Két hétig letakarva állni hagyjuk, majd üvegbe töltjük. Ennyi idő alatt szép sárgára színeződik az italunk.

Fogyasztása gyógyhatású kis mennyiségben, azonban vigyázzunk, ne vigyük túlzásba az alkalmazását!

 

Bőven benne vagyunk a pitypang virágzásában, így mindenki bátran neki állhat szedni és készíteni belőle valami finomságot.

Nektek van valamilyen tuti ötletetek a pitypang felhasználására? Osszátok meg velünk, hogy mi is kipróbálhassuk!

 

Ha még nem tetted, lájkolj bennünket a Facebookon is:

https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg

Ne feledd, mostantól a Pinteresten is megtalálsz bennünket:

http://www.pinterest.com/fubenfabanegesz/

Szép napot nektek!

Üdv:

Csilla

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »