Sziasztok!
Tudjátok, mi a közös a hecsedliben, a csipkében, a csitkenyében és a hecsepecsében? Mind a nagyszerű csipkebogyót takarják, hiszen az ország egyes területein így hívják az egyik legegészségesebb gyógynövényünket.
Fő hatóanyaga a C-vitamin (tízszer annyi található benne, mint a citromban), de ezen kívül B1, B2, K és P-vitaminban is gazdag. A C-vitamin erősíti az erek falát, fokozza az immunrendszer működését, szilárdítja a kötőszövetet. Sajnos nagyon érzékeny a levegő oxigénjére, a lúgos közegre, a fémre és a hőre, ezért a feldolgozás során elég sok hatóanyagot veszít.
A csipkebogyót akkor érdemes szedni, ha már az első derek megcsípték. A narancssárga színű még nem jó, a sötét színű pedig már túlérett. Gyűjtésénél fontos szabály, hogy az utaktól távoli bokrokat válasszuk, hiszen az autókból kipufogó gázok beleépülhetnek, ezért több kárt okozunk magunknak. Figyeljünk arra is, hogy ne “koppasszunk” meg egy-egy bokrot teljesen, hagyjunk másoknak is ebből a remek gyógynövényből.
Ha hazaértünk a zsákmányunkkal, először hideg vízben mossuk meg a bogyókat. Aztán vágjuk le a két végét, hasítsuk félbe, majd kaparjuk ki a szőrös magokat belőle. Ezután akár azonnal felhasználhatjuk. Ha nincs az összesre szükségünk, akkor szárítsuk ki, majd egy lezárt üvegben tároljuk. Így nem érintkezik a levegővel és több hatóanyag bennemarad.
Mivel a hőre is érzékeny, ezért felhasználása során tartózkodjunk a melegtől!
Én általában teát szoktam belőle készíteni, de tegnap kaptam egy szuper lekvár receptet is. Ezen kívül találtam egy mártásreceptet is. Most ezeket osztom meg veletek.
Csipkebogyótea
Egy marék megtisztított csipkebogyóhúst langyosra felmelegített vízbe áztatok 8-10 órára. Általában előző este készítem el és másnap ezzel indítom a napot. Csak mézzel szoktam ízesíteni és a puhára ázott csipkebogyót elrágcsálom.
Csipkebogyólekvár
1/2 kg megtisztított csipkebogyót fel kell tenni főni annyi vízben, amennyi ellepi. 3/4 óra múlva hozzá kell tenni két megtisztított almát, majd addig főzni együtt, amíg meg nem puhulnak. Ezután botmixerrel pürésíteni kell. Majd cukorral vagy cukorpótlóval együtt fel kell rottyantani és üvegekbe tölteni. Végül dunsztban kell kihűteni.
Csipkebogyómártás
10 dkg csipkebogyóhúst 1/2 liter musttal és 3 evőkanál mézzel néhány percig főzzük. Húsok mellé kínálhatjuk mártásként.
Ma a barátokkal úgy döntöttünk, hogy még kihasználjunk a jó időt és elindulunk csipkebogyót szedni. Már a múlt héten is sikerül egy adagra szert tennünk a Strázsa-hegyen, mai túránk célpontja a Mogyorósi-szikla volt. Sikerült is szép példányokat leszednünk, ha készen vagyok a bejegyzéssel, nekiállok a pucolásának is 😀
További szép hétvégét nektek!
Üdv:
Csilla
Ui: Van nektek is valami tuti csipkebogyós receptetek? Kérlek írjátok le, hogy mi is kipróbálhassuk! Köszönöm 😀
Ha tetszett a cikk, további hasznos és érdekes tartalmakért csatlakozz hozzánk a Facebookon is:
https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg