Fűben-fában egészség

Keddi vitamintúra 5. rész: B3-vitamin (niacin)

Sziasztok!

 

Ma folytatjuk a Keddi vitamintúra rovatunkat, amelyben a B3-vitaminról (niacin) lesz szó. A niacin tulajdonképpen két vegyületet takar, a nikotinsavat és a nikotinsavamidot.

niacin

Felfedezése

Azt már Casal is feljegyezte 1735-ben, hogy a kizárólag kukoricát fogyasztó népek körében egy jellegzetes tünetekkel járó betegség, a pellagra figyelhető meg. A niacint azonban, ami ennek a betegségnek az ellenszere, csak 1937-ben fedezték fel. Tömeges elterjedése pedig csak az 1950-es években lett jellemző.

 

Miben oldódik?

Vízben.

 

Miben találhatjuk?

Baromfihús, máj, vese, hal, tojás, teljes kiőrlésű gabonakészítmények, búzacsíra, sörélesztő, szilva, avokádó, datolya, füge, korpa, száraz hüvelyesek.

 

Mire való?

– segít megakadályozni és mérsékelni a migrénes fejfájást,
– csökkenti a koleszterinszintet,
– szabályozza a magas vérnyomást,
– sikerrel alkalmazható keringési rendellenesség esetén,
– mérsékli a Raynaud-szindróma tüneteit (a kezekben és lábakban hideg hatására létrejövő ideiglenes érzéketlenséget és fájdalmat),
– enyhíti a szorongást és az álmatlanságot,
– segít a fekély okozta fájdalmakat,
– mérsékli a rossz szájszagot,
– karbantartja az agy- és idegsejteket.

 

Mit okoz a hiánya?

Mivel a szervezet maga is képes előállítani a tripofán nevű aminosavból, ezért hiánya csak egyoldalú táplálkozás esetén, vagy rossz körülmények között élő emberek körében fordulhat elő. Jelenleg a világon Indiában vagy az afrikai országokban tűnhet fel.

Jellegzetes betegsége a pellagra.

Korai tünetei: kezdetben álmatlanság, fogyás, étvágytalanság

Későbbi tünetei: hasmenés, dermatitis, jellegzetes elváltozások a bőrön a fénynek/napnak kitett helyen, agresszivitás, demencia

Kezelése: B3-vitamin adagolásával

Megelőzése: változatos étkezés

 

Mit okoz a túladagolása?

Vízoldható vitamin lévén szinte lehetetlen túladagolni, ha mégis sikerülne, akkor az arcon vöröses elszíneződést okozhat, ami eltűnik, ha a szervezetből távozik a felesleges mennyiségű vitamin.

 

Összegzés

A B3-vitamin nélkülözhetetlen a bőr, az emésztőrendszer, az idegrendszer működéséhez, segít egyes hormonok szintentartásában, a szénhidrátok és zsírok lebontásában és újraépítésében, szabályozza a vércukorszintet.

 

Jövő héten a B5-vitaminról olvashattok részletesen.

 

Szép napot mindenkinek!

Üdv:

Csicsi

 

Szeretnéd jól érezni magad a bőrödben?

Íratkozz fel a 10 kipróbált módszer, hogy jól érezd magad a bőrödben című hírlevélsorozatra, amely segít megváltoztatni az életed.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!