Sziasztok!
Heti gyógynövényünk sorozatunk mai résztvevője a fodormenta. Sokan keverik a borsmentával ezt a növényt. Bár hasonlóak, felhasználási területük bizony nem egyforma, így a borsmentát majd egy következő alkalommal mutatom be nektek.
A fodormenta (Mentha crispa) más neve zöldmenta, kerti menta, köményes menta. Biztosan sokatok háza tájékán előfordul, hiszen nagyon könnyű nevelni, sőt egyesek arra panaszkodnak, hogy egyszerűen kiirthatatlan 😀
Mi egy nagyáruházból vettünk egy cseréppel, amit kettészedtünk és kiültettünk az erkélyre, egy hatalmas terrakotta virágtartóba. Nagyon megerősödött és elszaporodott a nyár alatt, úgyhogy tanúsíthatom, hogy nagyon könnyű vele bánni. Remélem a telet is átvészeli és jövőre újult erővel folytatja a pályafutását nálunk.
A borsmentához hasonló levelei világoszöldek, szélei – ahogy neve is mutatja – fodrosak, cakkozottak. Bármilyen talajban vígan elél, július-augusztusban virágzik.
A hatóanyagot és az illóolajokat (karvon, karveol) a levelekben és a föld feletti hajtásokban találhatjuk meg.Ezen kívül tartalmaz még cseranyagokat és flavonoidokat is. Fontos megjegyezni, hogy a hajtásokat a virágzás előtt szükséges gyűjteni, hiszen virágzás után a menta nem hasznosítható.
A benne lévő illóolaj Oleum menthae néven kerül forgalomba, ez 40-70 % karvont tartalmaz. Ugyanolyan jó minőségű, mint a borsmenta, de annál enyhébb hatású.
Remekül használható a gyomorral kapcsolatos problémákra: segíti az emésztést, görcsoldó és szélhajtó hatása van. Fokozza az epetermelést és gyomorerősítő.
Bevethető megfázás esetén is, hiszen a belőle készült teának köhögéscsillapító hatása is van.
Az élelmiszer- és szépségipar is szereti alkalmazni, hiszen számtalan cukorka, rágógumi, szappan, fogkrém, szájvíz, sampont összetevője.
Ha eddig még nem használtátok a konyhában, érdemes elkezdeni. Lehet belőle mártásokat készíteni, amiket főleg bárányoksülthöz ajánlok. Hűsítő hatása miatt nyáron üdítőitalt, szörpöt készíthetünk belőle. Egy-egy bulisabb estén pedig mojitohoz is felhasználhatjuk.
Anna barátnőmtől kaptam egy remek mentaszörp receptet, amit természetesen azonnal ki is próbáltam. Nagyon finom, hűsítő, nem sok munka van vele, szóval ajánlom mindenkinek.
Mentaszörp
1 kg diabetikus befőzőcukor
3 l víz
2 db biocitrom
15-20 szál menta (levél és szára)
50 g citromsav
1. A vizet felmelegítettem és a befőzőcukrot feloldottam benne.
2. A biocitromot megmostam, karikákra vágtam.
3. A mentaleveleket alaposan megmostam, majd egy 5 literes befőttes üvegbe raktam.
4. Hozzáöntöttem a cukorszirupot és a citromsavat, ráhelyeztem a citromkarikákat és alaposan megkavartam.
5. 3-4 napon keresztül minden nap alaposan átkavartam. A végén leszűrtem és üvegekbe töltöttem.
Próbáljátok ki, hiszen remek hűsítő! (Na nem mintha most gatyarohasztó meleg lenne, dehát a remény hal meg utoljára, hátha idén még tikkadozunk a standon 😀 )
Ha még nem tetted, lájkolj bennünket a Facebookon is:
https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg
Ne feledd, mostantól a Pinteresten is megtalálsz bennünket:
http://www.pinterest.com/fubenfabanegesz/
Twitterezel? Keress minket ott is:
https://twitter.com/fubenfabanegesz
Elindult a honlap is, ahol új témákkal foglalkozunk:
Szép napot mindenkinek!
Üdv:
Csicsi
Köszönöm a receptet, így is megpróbálom 🙂
Van egy egyszerű rögtön fogyasztható menta ital! Aki szereti a szénsavas ásványvizet, abba, egy palackba helyezzen egy szál mentát, levelekkel együtt, kb. 25-30 cm-es darabot, nyomjon bele egy citrom levét, és a citrom krumplihámozóval lehámozott héját. Aki édesen szereti tehet bele cukrot, 3-4 evőkanállal (ez 1,5 l-es palackhoz való mennyiség). Én polisvít folyékony édesítővel csinálom, ebből egy mokkás kanálnyi kell bele.. Aztán be a hűtőbe! Másnap már fogyasztható. Ebben a kánikulában naponta elfogy két üveggel, igen üditő frissítő hatásu!