Sziasztok!
Itt a hétvége, jó az idő és senki nem akar a konyhában gürizni. Így vagyok ezzel én is, alig várom, hogy induljunk a Balatonra 😀 Ezért aztán ma egy nagyon gyors ebédet ütöttem össze, ami nem tartalmaz húst, úgyhogy vegetáriánusoknak is jó szívvel ajánlom.
Próbálok mostanában odafigyelni arra, hogy a konyhában mindig friss, hazai alapanyagokat használjak. Ennek egyik nagy előnye, hogy az idényzöldségek-gyümölcsök mindig olcsóbbak, mint az import, a másik, hogy óvom a környezetet, a harmadik pedig, hogy támogatom a hazai gazdákat.
Mivel mostanában elég sok húst ettünk, úgy döntöttem szétnéztek, milyen idényzöldséggel tudnám helyettesíteni. A választásom a tökre esett. A köretet bulgurból készítettem, ami valójában búzatöret és a rizs egyik remek alternatívája lehet, ha az már a könyökünkön jön ki. Salátának szintén idényzöldséget választottam, de a szokásos ecetes megoldás helyett most kapros-joghurtos uborkasalátát készítettem.
Tökkarikák zöldséges bulgurral és kapros uborkasalátával
Hozzávalók:
1 közepes tök
15 dkg bulgur
1 szál répa
1 szál fehérrépa
5 dk zöldborsó
1 kígyóuborka
1 laktózmentes natúr joghurt
1 csokor kapor
liszt
zsemlemorzsa
lenmag
kókuszolaj
só
bors
1. A tököt meghámoztam, felkarikáztam. A közepét kivájtam. Ha kicsi a tök és nem nagyok a karikák, akkor a közepe is simán bennemaradhat. Alaposan besóztam őket, majd félretettem.
2. Az uborkát meghámoztam, vékonyra szeleteltem, majd besóztam és szintén félretettem.
3. Egy edényben felmelegítettem kb. 1 liter vizet. A répát és a fehérrépát megpucoltam, apró kockákra vágtam. A zöldborsót kifejtettem a héjából. Amikor forrni kezdett a víz, beletettem a bulgurt és az apróra vágott zöldségeket. A lángot közepesre vettem és megsóztam.
4. A tökkarikákat bepaníroztam a hagyományos módon (liszt-tojás-zsemlemorzsa). Egy kis extrának a zsemlemorzsába lenmagot szórtam.
5. Kókuszolajat melegítettem, majd a karikákat kisütöttem.
6. A zöldségek kb. 15-20 perc alatt megpuhulnak (függ a koruktól és a nagyságuktól), ennyi idő bőven elég a bulgurnak is. Egy nagy tésztaszűrőn leszűrtem az egészet, majd visszatettem a lábasba. Sóztam és borsoztam.
7. Az uborkakarikákhoz hozzákevertem a natúr joghurtot és egy kis csokor kaprot, amit előzőleg finomra aprítottam.
Egy kicsit utánasóztam.
Jó étvágyat hozzá!
Neked is van hasonló egyszerű és egészséges recepted? Oszd meg velünk, hogy mi is kipróbálhassuk!
Ha még nem tetted, lájkolj bennünket a Facebookon is:
https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg
Ne feledd, mostantól a Pinteresten is megtalálsz bennünket:
http://www.pinterest.com/fubenfabanegesz/
Twitterezel? Keress minket ott is:
https://twitter.com/fubenfabanegesz
Elindult a honlap is, ahol új témákkal foglalkozunk:
Szép napot mindenkinek!
Üdv:
Csicsi
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: