Fűben-fában egészség

Húsvéti mogyorós kalács

Sziasztok!

Hétvégén megérkezik hozzánk a húsvét, amikor általában összegyűlnek a rég nem látott családtagok és barátok, és egy közös, kiadós lakomán megbeszélik, kivel mi is történt az elmúlt időben. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan tartozéka a húsvéti kalács, amely készülhet édes és sós változatban, különböző töltelékekkel.

Ma egy mogyorós húsvéti kalács receptjét osztom meg veletek.  Hétvégén készítettem el először és akkora sikere volt, hogy aznap sütni kellett belőle még egy adagot 😀

Természetesen cukormentes és laktózmentes, hogy mindketten tudjunk belőle enni (a párom cukorbeteg, én pedig laktózérzékeny vagyok). A liszt fele szénhidrátcsökkentett, így akár a fogyókúrázók is megehetnek belőle egy-egy szeletet.

A laktózmentes túró 18 dkg-os, de természetesen normál túróból is elkészíthető. Minden esetben a liszt mennyisége 1,5-szerese a túró mennyiségének

Külön pozitívum, hogy nem kell keleszteni, így az egész művelet nem tart tovább 35-40 percnél. Ezért aztán váratlan vendégek esetében is előhúzhatjuk a tarsolyunkból ezt a receptet.

 

 

karamellás húsvéti kalács

 

Hozzávalók:

18 dkg laktózmentes túró
14 dkg 50 %-kal csökkentett szénhidráttartalmú liszt (Diawellness)
13 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 csipet kristálycukor
2 evőkanál nyírfacukor
1 csipet só
15 dkg Diawellness mogyorókrém (dió, mák, túró, kókusz, lekvár stb.)

 

1. A tejet meglangyosítottam, beletettem egy csipetnyi cukrot és az élesztőt. Megvártam, míg az élesztő felfut.

2. A liszteket kimértem, majd egy tálba szitáltam. A szitálás azért fontos, mert egyrészt eltávolítjuk az esetleges idegen anyagokat, másrészt a liszt átszellőzik, jobban meg fog kelni, szebb lesz a tészta.

3. Hozzákevertem a túrót, a nyírfacukrot és a sót.

4. Az időközben felfutott élesztős tejet beleöntöttem ebbe a keverékbe.

5. Összegyúrtam, majd téglalap alakúra nyújtottam.

6. Rákentem a tölteléket, majd feltekertem.

Aki nem akarja cifrázni a dolgot, az itt be is fejezheti a formázást.

A tetejét tojássárgájával kell lekenni, hogy szép fényes legyen. Egy sütőpapírral kikent őzgerinc formába kell tenni a tekercset és már lehet is sütni.

7. Én azonban úgy gondoltam, hogy egy kicsit különlegesebbé teszem a formáját. Ezért a tekercsemet középen kettévágtam, majd egymásba fontam. Egy kikent kuglófformába helyeztem, a tetejét lekentem felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.

 

Neked is van egy tuti húsvéti recepted? Oszd meg velünk, hogy mi is kipróbálhassuk!

Ha még nem tetted, lájkolj bennünket a Facebookon is:
https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg

Ne feledd, mostantól a Pinteresten is megtalálsz bennünket:
http://www.pinterest.com/fubenfabanegesz/

Szép napot nektek!
Üdv:
Csilla

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!