Sziasztok!
Ma a mézről írok bővebben, hiszen minden háztartásban megtalálható, de sokan nem is tudják, micsoda kincs rejtőzik a konyhaszekrényük polcán.
A mézet már ősidők óta ismerik az emberek, ezt egy spanyolországi barlangrajz is tanúsítja, amelyen egy lépesmézet gyűjtögető ősember látható. Hazánkban a magyarok előtt is folyt már méhészkedés, ezt a tevékenységet elődeink eltanulták és tovább folytatták. Nagyon sokoldalúan használták fel, készült belőle mézsör, mézbor, méhviasz és mézeskalács is.
Mostanában kezd újra népszerű lenni és a cukor alternatívájaként egyre többen alkalmazzák természetes édesítőszerként.
A méz a méhek tápláléka. A virágok nektárját a méhek átalakítják, így jön létre. Kezdetben az ember csak mint csemegét fogyasztotta, később táplálékként, végül felismerték gyógyhatásait is.
Mai ismereteink szerint rengeteg pozitív hatással van szervezetünkre:
- felső légutak hurutos betegségének kitűnő ellenszere
- jó hatással van az izomzatra és a szívre
- vérnyomáscsökkentő
- védi a szabadgyököktől a szervezetet
- a vágott, égett, horzsolt sebeket remekül regenerálja
- immunerősítő
- segíti az emésztést
Mindenkinek ajánlatos belőle fogyasztani, különösen javasolt a kismamáknak, a gyerekeknek, az időseknek, a betegeknek, a sportolóknak és a nehéz fizikai és szellemi munkát végzőknek.
B- és C-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitaminok benne. Ezen kívül megtalálható benne a kalcium, réz, vas, magnézium, magán, foszfor, kálium, nátrium és cink is. Magas az enzimtartalma, ez a legfontosabb része. Mivel az enzim 40 fok fölött elkezd bomlani, ezért fontos, hogy szobahőmérsékleten használjuk.
Amennyiben teánkat szeretnénk vele ízesíteni, várjuk meg, míg langyosra hűl, csak ezután keverjük bele a mézet!
Ha hosszú ideig állni hagyjuk, előfordul, hogy bekristályosodik. Sokan ezt károsnak gondolják, ez azonban nem így van. Nem azt jelenti, hogy a méhész “felcukrozta” a mézet, csak azt, hogy több benne a szőlőcukor, mint a gyümölcscukor. Ha az üveget meleg vízbe állítjuk, akkor visszanyeri folyékony állagát.
Mikor javasolt különösen:
- vese- és húgyhólyaggyulladás
- fertőző megbetegedések
- magas vérnyomás
- idegkimerültség
- fáradtság
- álmatlanság
- sebek kezelése
- meghűlés, megfázás
- szívbetegségek esetén.
Mikor nem javasolt:
- cukorbetegség
- pajzsmirigy túltengés
- allergia
- gyomorsav túltengés
- agyalapi mirigy túlműködése esetén.
Az apiterápia alatt azt a gyógyító folyamatot értjük, amelynek során méhészeti termékeket használnak fel a szakemberek. Ők lehetnek természetgyógyászok, kozmetikusok, gyógymasszőrök, méhészek, orvosok, hiszen bármely területen eredményesen alkalmazhatók ezek a készítmények. Közös jellemzőjük, hogy a növényi hatóanyagokat koncentráltan tartalmazzák. Rendszeres fogyasztásuk elősegíti az immunrendszer megerősödését.
Apiterápiás méhészeti termékek:
- méhpempő
- méhviasz
- virágpor
- propolisz
- méhméreg
- lépes méz
Alkalmazási területei:
- reuma
- térd-, csípő- és vállízület gyulladása
- porckorong
- impotencia
- ágybavizelés
- szkelózis muliplex
- égési sérülések
- vérszegénység
- bőrbetegségek
A rengeteg gyógyhatása, kellemes íze és természetessége miatt érdemes naponta vagy akár kúraszerűen használni valamilyen méhészeti terméket. Ha úgy érezzük, hogy meglévő betegségünkre megoldást nyújthat, akkor forduljunk apiterápiás szakemberhez, aki szívesen ad tájékoztatást a lehetőségekről.
További szép napot!
Üdv:
CSilla
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozzatok hozzánk a Facebookon is:
https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: