Sziasztok!
Keddi vitamintúra rovatunk második részében az A-vitamint, azaz a retinolt mutatom be részletesen.
Felfedezése
A tudósok rengeteg kutatást végeztek a vitaminokkal kapcsolatban és bár még nem sikerült izolálniuk, arra már rájöttek, hogy vannak közöttük zsírban és vannak vízben oldódóak. Erre Elmer V. McCollum-nak sikerült rájönnie, miközben patkányokkal kísérletezett. Nem tudta, hogyan épülnek fel, de nagy kedvvel elnevezte őket, a zsírban oldódót A-nak, a vízben oldódót B-nek. Később ezek az elnevezések a vitaminokon ragadtak. Szintén az ő nevéhez fűződik a D-vitamin felfedezése is.
Miben oldódik?
Zsírban.
Miben találhatjuk?
Természetes A-vitamin a retinol, ami kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg. Legismertebb provitaminja a béta-karotin, ami két A-vitaminra bomlik le a szervezetünkben és növényekből jutunk hozzá.
Előfordulása: tej, tejtermékek, tojás, máj, sárgarépa, sárga gyümölcsök, halmájolaj, méz, virágpor, sötétzöld, sárga és piros színű leveles zöldségek, kajszibarack.
Mire való?
Fő feladata a szem egészségének védelme. Gyengénlátóknak és szembetegségben szenvedőknek különösen ajánlott. Elősegíti az immunrendszer hatékonyságát, különös a légúti fertőzésekkel szemben. Nélkülözhetetlen a növekedéshez, a csontok, a haj, a fogak és a fogíny egészségéhez. Nagyon fontos a bőr fejlődéséhez, frissíti és feszessé teszi.
Mit okoz a hiánya?
- Farkasvakságot, szemszárazságot. Ha kevés a fény a környezetünkben, a retinol segíti a szemet a látásban. A-vitamin hiány esetén a szem nem tud alkalmazkodni a sötéthez, így farkasvakság vagy szürkületi vakság alakul ki.
- Berepedezett, megvastagodott bőrréteget. Szárazzá, pikkelyessé válhat, így a bőrfertőzésekre is fogékonyabbá válhatunk.
- Lassú növekedés a gyermekek esetében.
- Fogzománc sérülését, érzékenységét.
Mit okoz a túladagolása?
Mivel az A-vitamin a májban raktározódik és egy egészséges étrenddel kb. 1-2 évnyit tud eltárolni, ezért túladagolása akár mérgezéshez is vezethet. Önmagában és nagy adagokban nem érdemes tehát szedni. Szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő.
Tünetei: étvágytalanság, hányás, fejfájás, fáradékonyság, rossz közérzet. A karotin túladagolásakor a tenyéren és a talpon sárgás elszíneződés jelentkezhet.
Összegzés
Mint látható, az A-vitamin nagyon fontos a szem, a csontok, a bőr és az immunrendszer egészségéhez. Kiegyensúlyozott táplálkozással azonban nem léphet fel belőle hiány a szervezetünkben.
Napi egy sárgarépa elrágcsálása (ezt esetleg esti filmnézésnél csoki helyett is nassolhatja a család) már fedezi a szükségletünket.
Üdv:
Csilla
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozzatok hozzánk a Facebookon is:
https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: