Sziasztok!
A mai napon az egyik legsokoldalúbb és legolcsóbb gyógynövényünket, a káposztát mutatom be.
Kb. 4000 éve termesztjük, ezért az egyik legrégebbi konyhakerti növényünk. Érdekes módon, a rómaiak és görögök kezdetben a gyógyhatása miatt termesztették, mint konyhai alapanyag csak a középkorban terjedt el. Mivel egész Európa éghajlata kedvező a számára, ezért hamarosan mindenhol elterjedt. Olcsósága miatt a szegények megmentőjeként és alapélelmiszerükként tartották számon. Innen is ered a szegények “doktora” elnevezés.
Azt, hogy mennyire fontos volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy még eredetmondája is van. Eszerint Lükurgosz, thrákiai herceg elrendelte valamennyi szőlőtőke kivágását, ami miatt Zeusz vaksággal sújtott le rá. A káposzta Lükurgosz könnyeiből keletkezett.
Hippokrátész, Arisztotelész és Plinius is írt gyógyító erejéről. Hatszáz éven keresztül univerzális szerként tekintettek a káposztára: külső és belső tisztítószerként, borogatásként és sebek kezelésére is használták.
Már az ókori feljegyzések is megemlékeznek arról, hogyan készítettek a hajósok savanyított káposztát. Az igazi felfedezést azonban Cook kapitány tette, aki felismerte, hogy C-vitamin tartalma miatt kitűnő ellenszere az addig járványként pusztító skorbutnak. Ezért soha nem indult el enélkül az útjaira és ragaszkodott hozzá, hogy a legénység minden tagja rendszeresen fogyasszon is belőle. Az ő hajóorvosa még lábüszkösödés ellen is használta ezt a csodaszert.
A savanyú káposzta most is a fő C-vitamin forrásunk télen. Mindenhol megvásárolható, olcsó, kapható tasakba csomagolva, konzervben és kimérős, hordós változatban is. De mi magunk is elkészíthetjük, nem nagy ördöngősség.
A C-vitamin mellett B6- és K-vitamint is tartalmaz, tehát remek immunerősítő, segíti az idegrendszer megfelelő működését és elősegíti a véralvadást és a sebgyógyulást. Tartalmaz még káliumot, magnéziumot, kalciumot, vasat és cinket.
Kalóriaszegény és hosszabb ideig teltségérzetet biztosít, ezért a káposzta fogyasztása fogyókúrázóknak ideális lehet. A savanyú káposztalé nagyszerű immunerősítő ital, növeli az étvágyat és javítja az emésztést is. Viszont vesebetegségben, gyomor- és nyombélfekélyben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedőknek nem ajánlott az alkalmazása.
Nagyon sokféle változata kapható, így bátran válogathatunk közülük: fejes káposzta, lila káposzta, kelkáposzta. Ebbe a családba tartozik még a kelbimbó, a kínai kel, a karfiol és a brokkoli is.
Sokan panaszkodnak arra, hogy fogyasztásakor haspuffadás jelentkezik. Ezt csökkenthetjük azzal, ha a káposzta első főzővizét leszűrjük és új vizet öntünk rá.
Sokféleképpen felhasználhatjuk: nyersen salátákba, dinsztelve káposztás kockába, kelt csigákba és haséba tölteléknek, pogácsába és lángosba. Disznótorok alkalmával kedvelt a székelykáposzta és a töltött káposzta, de a fogyókúrázók közül sokan próbálták a káposztaleves-kúrát is.
Akárhogyan is fogyasztjuk, mindegyik formájában az egyik legegészségesebb gyógynövényünk, ezért mindenképpen illesszük be étrendünkbe hetente legalább egyszer.
További szép napot!
Üdv:
Csilla
Ui: Van valami jó kis káposztás receptetek? Írjátok meg, hogy mi is kipróbálhassuk!
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozzatok hozzánk a Facebookon is:
https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: