Fűben-fában egészség

Csírák az étrendünkben - A napraforgómag csíra

Sziasztok!

A mai napon egy nagyon egészséges vitaminforrást mutatok be nektek, mégpedig a csírát. Lehet készen venni az üzletekben, szinte már mindenhol vagy mi is kísérletezhetünk vele a lakásban.

Ha nem szeretünk kész dolgokat venni vagy jobban bízunk a saját magunk által készítettben, akkor keressünk fel egy bioboltot, ahol hatalmas választékot fogunk találni. Az ott dolgozók szívesen segítenek, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő magot. Mivel a kész csíra íze hasonlít a belőle fejlődő növény ízéhez, ezért ha nem szeretjük például a retket, akkor a csíráját sem fogjuk. Érdemes többfajtát is megpróbálni, így ki tudjuk választani, mit eszünk meg szívesen.

Javasolt minden magot csíráztatás előtt beáztatni, így megkönnyítjük a folyamatot.  Ha a mag már megpuhult, akkor helyezzük csíráztató üvegre és tartsuk nedvesen. Ha nem akarunk beruházni csíráztató üvegbe, akkor egy sima befőttes üveg is megteszi. Olcsóbb és a célnak tökéletesen megfelel. Naponta kétszer mossuk át, ezzel megelőzhetjük a penészesedést. Ha kihajtott, kihelyezhetjük az éltető napsugárra őket. Néhány nap múlva pedig szüretelhetünk is 😀

 

Napraforgómag csíra

 

A kihajtott csírákat a zöld levélkék megjelenése előtt fogyasszuk úgy, hogy a külső héjakat eltávolítjuk róla. A hajtások ha megöregednek, akkor keserű ízt kapnak, erre érdemes odafigyelni.

A napraforgómag csírában zsírban oldódó (A, D, E, K) és vízben oldódó (B1, B2, B6, B12) vitaminok egyaránt megtalálhatók. Az előbbiek miatt érdemes vajas kenyérre szórva fogyasztani. A vitaminok mellett ásványi anyagokat (kálcium, foszfor, vas, magnézium, kálium, cink, nátrium, réz), enzimeket és illóolajokat egyaránt tartalmaz. Gazdag telítetlen zsírsavakban (főleg lenolajban és lecitinben), és esszenciális aminosavakban.

A vajas kenyéren kívül salátákban, levesekben és müzliben fogyasztható.

 

csíra - fűben-fában egészség

 

 

Jó étvágyat hozzá!

 

Üdv:

Csilla

 

Ha van valamilyen tapasztalatok a csírafogyasztással vagy termesztéssel kapcsolatban, esetleg van valami tuti receptetek, írjátok meg!

Kíváncsian várjuk!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!