Sziasztok!
Biztosan sokan vagyunk azok, akik nem tudják pontosan, melyik vitaminunk mire is való, miben oldódik, mely élelmiszerekben található és mit okoz a hiánya vagy a túladagolása.
Úgy gondoltam, csinálok ebből a témából egy sorozatot, így keddenként ezekre a kérdésekre adom meg a választ.
A vitaminok az emberi szervezet számára létfontosságú, nélkülözhetetlen szerves anyagok. Mivel csak a D- és a K-vitamint vagyunk képesek előállítani, ezért a többit a táplálkozásunk során kell beszereznünk.
Az 1910-es években a tudósok megállapították, hogy kell lenni a táplálkozásunk során az ételeinkben az ásványi sókon, vízen és az energiát adó anyagokon kívül másnak is, amelyek létfontosságúak számunkra. Ezeket összefoglaló néven 1912-ben Kazimierz Funk vitaminoknak (élethez szükséges anyag) nevezte el.
Patkánykísérletek során megállapították, hogy van olyan anyag, ami zsírban oldódik (ezt elnevezték A-vitaminnak) és van, amelyik vízben (ezt elnevezték B-vitaminnak). Folyamatosan folytatták a kutatásokat, így sikerült rájönniük arra, hogy kell lenni még egy vízben oldódónak, ennek a C-vitamin nevet adták (ekkor még nem tudták, miben található, csak azt, hogy muszáj egy ilyen anyagnak lenni 😀 ). Végül a kísérletek meghozták a gyümölcsüket: sikerült izolálni a D-, E- és K-vitamint, majd arra jöttek rá, hogy a B-vitaminnak több fajtája van, ezért ezeket számmal kezdték el jelölni.
Csoportosításuk
A vitaminokat általában aszerint csoportosítják, hogy vízben vagy zsírban oldhatók-e.
A zsírban oldódóak: A-, D-, E-, K-vitamin (aki könnyebben akarja megjegyezni: deka 😀 ) Közös jellemzőjük, hogy a szervezetünkben hosszabb ideig elraktározódnak. Hosszabb időn át folyamatosan nem szabad őket szedni, mert felhalmozódnak és túladagolás fordulhat elő. Fontos, hogy ha ilyen ételeket eszünk, akkor fogyasszunk mellé valamilyen zsiradékot vagy olajat, hogy a vitamin fel tudjon oldódni (pl: sárgarépát zsíros vagy vajas kenyérrel együnk).
A vízben oldhatóak: B-, C-, P-vitamin. Szervezetünk nem képes hosszú ideig tárolni őket, hiszen a bevitel után néhány órával a vizelettel, izzadtsággal kiürülnek belőlünk. Ezért fontos, hogy folyamatosan, viszonylag nagyobb dózisban adagoljuk őket. A túladagolás ebben az esetben nem fordulhat elő.
Miben található vitamin?
Zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak, halak, tej, tojás, élesztő, máj.
Mennyire van szükségünk?
Ez egy nagyon nehéz kérdés. Egy 150 kg-os angol bányászembernek nyilván nem ugyanannyira, mint egy 55 kg-os titkárnőnek Székesfehérváron. A számok nemenként, kg-ként és lakóhelyként is változhatnak. Van egy táblázat, amiben meghatározták ezeket az értékeket (angol rövidítése: RDA), ez azonban csak egy körülbelüli adat.
A táblázatot itt találhatjátok: RDA táblázat
Vitaminhiány és túladagolás
Mivel minden vitamin életfontosságú számunkra, ezért ha csak egy is hiányzik vagy a szükségesnél több van a szervezetünkben, akkor különböző panaszok jelentkezhetnek és betegségek is kialakulhatnak. Az egyes vitaminoknál külön fogom leírni, mely betegségeket idézhet elő a hiányuk vagy a többletük.
Látható, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része az egészséges életnek. Ezért figyeljünk oda a rendszeres, minőségi étkezésekre, a zöldség-gyümölcs fogyasztásra és a tudatos táplálkozásra.
Jövő héten kedden az A-vitamint fogom bemutatni részletesen. Akkor is várlak benneteket!
Üdv:
Csilla
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: