Sziasztok!
Tudjátok, mi a közös a hecsedliben, a csipkében, a csitkenyében és a hecsepecsében? Mind a nagyszerű csipkebogyót takarják, hiszen az ország egyes területein így hívják az egyik legegészségesebb gyógynövényünket.
Fő hatóanyaga a C-vitamin (tízszer annyi található benne, mint a citromban), de ezen kívül B1, B2, K és P-vitaminban is gazdag. A C-vitamin erősíti az erek falát, fokozza az immunrendszer működését, szilárdítja a kötőszövetet. Sajnos nagyon érzékeny a levegő oxigénjére, a lúgos közegre, a fémre és a hőre, ezért a feldolgozás során elég sok hatóanyagot veszít.
A csipkebogyót akkor érdemes szedni, ha már az első derek megcsípték. A narancssárga színű még nem jó, a sötét színű pedig már túlérett. Gyűjtésénél fontos szabály, hogy az utaktól távoli bokrokat válasszuk, hiszen az autókból kipufogó gázok beleépülhetnek, ezért több kárt okozunk magunknak. Figyeljünk arra is, hogy ne “koppasszunk” meg egy-egy bokrot teljesen, hagyjunk másoknak is ebből a remek gyógynövényből.
Ha hazaértünk a zsákmányunkkal, először hideg vízben mossuk meg a bogyókat. Aztán vágjuk le a két végét, hasítsuk félbe, majd kaparjuk ki a szőrös magokat belőle. Ezután akár azonnal felhasználhatjuk. Ha nincs az összesre szükségünk, akkor szárítsuk ki, majd egy lezárt üvegben tároljuk. Így nem érintkezik a levegővel és több hatóanyag bennemarad.
Mivel a hőre is érzékeny, ezért felhasználása során tartózkodjunk a melegtől!
Én általában teát szoktam belőle készíteni, de tegnap kaptam egy szuper lekvár receptet is. Ezen kívül találtam egy mártásreceptet is. Most ezeket osztom meg veletek.
Csipkebogyótea
Egy marék megtisztított csipkebogyóhúst langyosra felmelegített vízbe áztatok 8-10 órára. Általában előző este készítem el és másnap ezzel indítom a napot. Csak mézzel szoktam ízesíteni és a puhára ázott csipkebogyót elrágcsálom.
Csipkebogyólekvár
1/2 kg megtisztított csipkebogyót fel kell tenni főni annyi vízben, amennyi ellepi. 3/4 óra múlva hozzá kell tenni két megtisztított almát, majd addig főzni együtt, amíg meg nem puhulnak. Ezután botmixerrel pürésíteni kell. Majd cukorral vagy cukorpótlóval együtt fel kell rottyantani és üvegekbe tölteni. Végül dunsztban kell kihűteni.
Csipkebogyómártás
10 dkg csipkebogyóhúst 1/2 liter musttal és 3 evőkanál mézzel néhány percig főzzük. Húsok mellé kínálhatjuk mártásként.
Ma a barátokkal úgy döntöttünk, hogy még kihasználjunk a jó időt és elindulunk csipkebogyót szedni. Már a múlt héten is sikerül egy adagra szert tennünk a Strázsa-hegyen, mai túránk célpontja a Mogyorósi-szikla volt. Sikerült is szép példányokat leszednünk, ha készen vagyok a bejegyzéssel, nekiállok a pucolásának is 😀
További szép hétvégét nektek!
Üdv:
Csilla
Ui: Van nektek is valami tuti csipkebogyós receptetek? Kérlek írjátok le, hogy mi is kipróbálhassuk! Köszönöm 😀
Ha tetszett a cikk, további hasznos és érdekes tartalmakért csatlakozz hozzánk a Facebookon is:
https://www.facebook.com/fubenfabanegeszseg
Ezt a változatot én is ismerem, de sítalpak nélkül az erdőszélen sétálva is működik. 🙂
1 liter pálinkába fél liternyi megtisztított (lecsumázott, kettévágott) csipkebogyót teszek, időnként megkavarom, 3-4 hónap múlva leszűröm, egy kis sziruppal megbolondítom. Az erdélyi öregasszonyok ezt nevezik életcseppnek hatalmas C vitamin tartalma miatt. Nagyon finom kontyalávaló.
A tuti recept: sítúra közben az ép bogyót leszedni,középen óvatosan megnyomni és a kész lekvár már bújik is ki belőle,mint a fogkrém a tubusból.Lenyalod,s jöhet a következő. Semmi faxni!
Igaza van Mariann-nak. Még ha kiszeded a szőrös magokat, akkor is át kell passzírozni, és még a szitán is át kell engedni, mielőtt a cukrot hozzáteszed. Én már második éve főzöm a csipkelekvárt . Tavaly az egyik adagot csak egyszer engedtem át a szitán és bizony szúrta a torkomat. Az idén már okosabb voltam. Mindenesetre, a sok pepecselést megéri, mert ennél finomabb lekvárt nem ismerek.
A feldolgozás molyolós, de a bogyószedés kiváló kirándulás és sok friss levegő.
Paszírozással gyorsabb, mint egyenként kikapargatni és a magot is kiszedegetni. Próbáld ki és te is rájössz.
Kedves István! Azért, mert mellesleg nagyon finom 😀
Kedves Mariann! A recept úgy kezdődik, hogy megtisztított csipkebogyót kell feltenni főni vízben. Ez azt jelenti, hogy a két végét levágom és a belsejéből a magokat és a szúrós részeket eltávolítom. Csak a csipkebogyó húsa marad benne. Így nem szükséges passzírozni. 😀
Marianna, teljesen igaza van. A nagynéném pontosan így készíti. De mi van a hőre elillanó C vitaminnal. A lekvár, ily módon való elkészítése, roppan molyolós munka. Így tehát ha a C vitamin elvész, akkor minek is?
Ha neked ez a lekvár jó, akkor még nem ettél igazi csipkebogyó(bicske) lekvárt. Ez így elkészítve bökni fogja a torkodat. Mielőtt beleteszed a cukrot paszírozd át, majd sűrű szitán is engedd át. Ég és föld a különbség.