Fűben-fában egészség

Ki is az a biosminkes? - interjú Fürjes Orsival

Sziasztok!

 

Mivel folyamatosan keresem az életem minden területén a természetes megoldásokat, nemrégiben kapcsolatban kerültem Fürjes Orsival, aki biosminkes. Mivel ez a fogalom még nem túl elterjedt hazánkban, gondoltam készítek vele egy riportot, hogy minél többen megismerjék, mit is takar ez az elnevezés.

fürjes orsi biosminkes

– Szia Orsi! Kérlek mutatkozz be néhány szóval, hogy ki is vagy.

Fürjes Orsolya vagyok, a Tudatos nők biosminkese, az ArcSzíntér tulajdonosa. Miután lassan 6 éve elkezdtem utánajárni a kozmetikumokban található káros vegyi anyagoknak, és egyre több olyan dolgot találtam az átlagos boltban kapható kozmetikumok összetevői között, ami kiakasztott, fokozatosan áttértem a bio szemléletmódra. Nem egyszerűen kerültem a káros összetevőket, hanem lehetőség szerint tudatosan elkezdtem keresni azt a szegmenset, ahol még a földeket sem károsítják mérgező vegyi anyagokkal. Sminkben találtam rá utoljára a tiszta, de intenzív színnel rendelkező csodára.

– Mikor határoztad el, hogy sminkes leszel?

Amikor 11 éves voltam, egy nyár alatt hirtelen megnőiesedtem. Évek óta táncoltam már ekkor, de sokként ért, amikor fellépés előtt 20 perccel közölte a tanárunk, hogy vagy kisminkelem magam, vagy nem szerepelhetek a színpadon. Anyukám sosem sminkelte magát, így a többiek, kinek mije volt, rám pacsmagolta. A végeredményt egy utcai bohóc is megirigyelte volna! 😀  A középiskolában divattervezést tanultam, és már akkor az volt a tervem, hogy milyen fantasztikus lenne, egy divatbemutató, ahol én találom ki a sminkeket is hozzá, nem csak a ruhákat. Aztán a ruhák mentek, a smink maradt továbbra is az álmom, bár közben többszörös anyuka is lettem.

– Mit jelent az, hogy biosminkes?

Számomra ez két dolgot jelent: az egyik, hogy csak 100%-ban bio smink termékekkel dolgozom, a másik meg, hogy igenis van mód a fenntartható fejlődésre, a Föld újrateremtésére. Azért használom ezt a szót, mert az emberek pusztítják a Földet egy lakhatatlan bolygó jövője felé, de ha a természettel együtt működsz, akkor az, amit korábban akár Te is tönkretettél, azt most újrateremtheted. Akár a saját kiskerteddel is elkezdve.

– Milyen alapanyagokkal dolgozol?

Sminkesként nem tudok csak és kizárólag bio termékekkel dolgozni, egyetlen okból kifolyólag, alkalmanként szükség van a vízállóvá tételhez olyan anyagokra, amik rögzítik a sminket tartósan. De ezeket a speciális helyzeteket és speciális anyagokat kivéve az ausztrál Zuii Organic-kal dolgozom. A Zuii egy 100%-ban bio, 95%-ban organikus növényekből álló professzionális smink termék. Az első szinte teljesen növényi sminkről beszélünk, mely mindemellett olyan magas pigment tartalommal rendelkezik, hogy nagyon könnyű és látványos vele dolgozni. A főbb összetevői a damaszkuszi rózsa, a kamilla, a jázmin. Ki ne szeretne virágokat viselni az arcán?

zuii organic

– Kik fordulnak hozzád segítségért?

Egyre többször találkozom olyan nőkkel, akik lemondtak arról, hogy valaha is sminkeljék magukat, mert odafigyeltek a bőrük jelzéseire és nem elnyomták még több vegyi anyaggal az allergiás reakciókat a vegyi anyagokra, hanem nagyon helyesen leálltak arról a termékről, ami a problémát okozta. A legtipikusabb allergiás reakciókról már írtam a blogomon korábban.

http://arcszinter.cafeblog.hu/2014/07/19/51-allergias-reakcio-amit-a-sminked-okoz/

A másik verzió, akik olyanok mint én, már tudatosan keresik a biosminkeket. Egyre többen érdeklődnek ez iránt szerencsére.

– Mik a legtipikusabb bőrproblémák, hogy tudod azokat enyhíteni?

Saját magamon tapasztaltam, hogy ha a szervezeted rendben van, akkor nincs bőrproblémád. Ha odafigyelsz arra, hogy káros anyagoktól teljesen mentes kozmetikumokat használj, ha felszabadítod a tested, és kiméregteleníted, ha megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagokat viszel be, akkor megszűnnek a problémák. Amennyiben mégis fennállnak, úgy azt mondom, hogy válts életmódot! Lehet, hogy elsőre a bőröd teljesen ki fog pattogni, vagy bezsírosodik a hajad és azt hiszed, hogy az az előtt használt korpa ragasztó samponod jobb volt,de nem igaz. Egyszerűen a szervezet így szabadul meg a felgyülemlett méreganyagoktól.
Amúgy meg a pattanások, pigment hibák, pirosas bőr, szem alatti karikák gyönyörűen elfedhetőek a Zuii smink termékeivel. Tavasz óta már elérhetőek a korrektor ceruzái is, gyakorlatilag kezd egyre szélesebb, sminkesek által használt teljes palettával rendelkezni.

– Milyen tanácsot tudnál adni annak, aki szeretne biotermékekkel sminkelni?

Az első és legfontosabb, hogy ne csak a smink legyen bio! Mert ha alá méreganyagoktól hemzsegő kozmetikumot használ, akkor a kettő kőkeményen össze fog veszni a bőrön. A végeredménytől egy kozmetikus is megijedne… A bio termékek legfőbb ismérve, hogy nem megakadályozza a bőr természetes ciklusait, hanem elősegíti azokat. A másik, hogy feltétlenül kérje ki szakértő tanácsát, mielőtt a káros sminkekről áttér a biora, mivel a megszokottól eltérő lehet pl. az alapozó felrakása is. A Zuiinál az általános sminkekhez képest a poralapú alapozó sem CSAK púder, hanem alapozó is. Így akinek zsírosabb bőre van, annak nem a növényi olajokból készült folyékony alapozóval kell kezdenie (még olajosabb lesz a bőr), hanem egyszerűen a poralapozót kell használni, az is tökéletesen fed. Alá meg maximum a primert tenni, ha tartóssá kell tenni a sminket. A természetes színeknél is van eltérés, nem azonosak a megnevezések és az árnyalatok a korábban használt sminkekhez képest.

Ami biztos, hogy a legtöbben frászt kapnak, ha a bőrük először érintkezik valós hatóanyagokkal, amik a bio sminkben és kozmetikumokban vannak. A kezdet az, hogy a bőr erőteljes bizsergésbe kezd, mert nincs hozzászokva ahhoz, hogy nem elnyomni, hanem támogatni szeretnéd. Aztán előfordul, hogy bepirosodik a bőr, pontosan emiatt, mert élni kezdenek a sejtek. Aztán, mivel nem méregtelenítetted ki a szervezetedet, ezért a hirtelen felszabaduló méreganyagok egyből elkezdenek kilökődni a szervezetből, ami pattanásokhoz is vezethetnek. Pontosan ezért mondom, hogy életmód váltás ÉS biosmink. 😀

– Ha valaki szeretne jobban megismerkedni veled és a munkáddal, hol érhet utol?

Jelen vagyok a facebookon: https://www.facebook.com/Arcszinter
Megtalálhattok a Caféblogon: http://arcszinter.cafeblog.hu/
És van weboldalam is: http://arcszinter.hu/

Bárhol megkereshetnek az érdeklődők, szívesen válaszolok minden kérdésre.

– Köszönöm a válaszokat és a biosminkek alapos bemutatását is. További jó munkát kívánok neked!

 

Szép napot mindenkinek!

Üdv:

Csicsi

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!